Rahiseeko polvi? Tuntuvatko nivelet jäykiltä aamuisin? Tulevatko lonkat kipeiksi rasituksesta ja särky saattaa vaivata öisinkin? Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus ja suurin osa ihmisistä saa sen ikääntyessään johonkin kehon niveleen. Yleisimpiä nivelrikot ovat käden nivelissä, polvessa ja lonkassa. Nivelrikkoa kannattaa ehkäistä, vaikka sitä ei täysin pysty estämään ja jo tulleen nivelrikon kanssa voi elää sujuvaa arkea.
Mistä nivelrikko johtuu?
Nivelrikko alkaa sillä, että normaalisti sileä ruston pinta alkaa rosoontua. Syynä on useimmiten liiallinen kuormitus työssä, urheiluvamma, erityisesti sormien ja varpaiden nivelissä perinnöllisyys tai pelkästään ikääntyminen. Nivelrikko ei tartu nivelestä toiseen eikä aiheuta nivelreumaa, kuten joskus luullaan.
Vaurioitunut nivel alkaa kipuilla ja jäykistyä. Särky muuttuu sairauden edetessä pidempikestoiseksi jolloin yleensä hakeudutaan lääkäriin. Nivelrikko todetaan oireiden, kivun ja röntgenkuvien perusteella. Nivelen vaiva voi olla joillakin vain vähäinen eikä hankaloita elämää erityisesti, toisaalta nivelrikko on kuitenkin merkittävä työkyvyttömyyden aiheuttaja. Se ei aina automaattisesti tarkoita leikkausta ja keinoniveltä, vaan rikkoisen nivelen huolto on tärkeää. Ikääntyneillä nivelrikko voi vaikuttaa heikentävästi itsenäiseen arjessa selviämiseen. Elämänlaatu ja mielekkyys voi silloin olla koetuksella. Pyri pitämään yllä normaalipainoa ja nivelten monipuolista liikettä!
Vähennä rikon riskejä
Nivelvaivoja ei pysty täysin estämään omilla toimilla, mutta niillä on suuri merkitys sairauden puhkeamisajankohdan ja etenemisen kannalta. Tärkeimmät kotikonstit tähän ovat säännöllinen ja kohtuullinen liikunta sekä painonnousun välttely. Terve nivel vahvistuu liikkuessa, samoin sitä tukevat lihakset. Liikkumattomuus on erityisen huono nivelten kannalta, samoin huonot ja raskaat työasennot ja hankalat kiertoliikkeet.
Apua SeniorKunnosta
SeniorKunnon Voima- ja tasapainoryhmät ovat sopivia myös nivelrikkoa sairastaville ihmisille. Fysioterapeutin ohjaaman ryhmätunnin harjoitteet ovat juuri sen tyyppistä kevyttä liikuntaa josta nivelet pitävät. Tunneilla venytellään ja tehdään sopivissa määrin lihasharjoituksia voiman ja tasapainon tukemiseksi. Lisäksi pienryhmässä kävijät tulevat toisilleen tutuiksi ja samalla mielikin saa virkitystä.
Yksilöllisessä fysioterapeutin ohjauksessa saat vielä kohdennetumpaa apua nivelrikkoon. Fysioterapeutti tutkii ja opastaa tekemään sopivia harjoituksia oikealla tavalla.
Tänä keväänä palvelutarjontaamme on tullut akupunktio, josta on tutkitusti apua myös nivelrikossa. Akupunktion avulla nivelmuutokset eivät häviä, mutta esimerkiksi polven nivelrikon aiheuttaman kivun muuttaman kävelytavan tuomat lihaskireydet laukeavat. Akupunktiotarjonnastamme voit lukea lisää täältä.
Ota yhteyttä ja kysy rohkeasti lisää nivelrikon hoidosta!
Lisätietoa:
Suomen Nivelyhdistys ry
Reumaliitto